17. Akdeniz Oyunları’nın Açılışı Yapıldı
Türkiye’nin ev sahipliğinde Mersin’de gerçekleştirilen 17. Akdeniz Oyunları resmi olarak başladı. 1971 yılından sonra ikinci kez ülkemizde düzenlenen organizasyonun açılışı Mersin Stadyumu’nda yapıldı.
Açılış törenine Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (lOC) Başkanı Jacgues Rogge ile birlikte yaklaşık 20 bin kişi katıldı.
Ece Vahapoğlu ile Burak Hakkı'nın Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak üç dilde sunuculuk yaptığı açılış öncesi Mazhar Alanson mini bir konser verdi.
Karartılan saha içine katılımcı tüm ülkelerin bayrakları yansıtılırken, havai fişeklerin patlamasıyla görsel bir şölen yaşandı. Alanda oyunların resmi maskotu Carreta-Caretta tablosu çıkarken, arkasındaki güneş fonu Mersin'i simgeledi.
Türk Bayrağı ile Uluslararası Akdeniz Oyunları Bayrağı'nın stadyuma girişinin ardından ise organizasyona katılan ülkelerinin sporcuları geçiş yaptı. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği mesaj okundu.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, konuşmasında organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Erdoğan: “2020 İstanbul Olimpiyatlarının hazırlığını gerçekleştiriyoruz”
17. Akdeniz Oyunları'nın açılış seremonisinin ardından konuşan Başbakan Erdoğan, organizasyonun tüm Akdeniz ülkeleri için, tüm yeryüzü için, insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi. Akdeniz Oyunları'na katılan tüm sporculara, takımlara ve ülke temsilcilerine yürekten başarı dileyen Başbakan Erdoğan, Türkiye olarak, 17. Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapmanın büyük iftiharını, heyecanını yaşadıklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, 17. Akdeniz Oyunları'nın Yunanistan'da gerçekleştirilmesinin planlandığını, bu tür oyunların yerinin 6 yıl önceden belirlendiğini ancak çeşitli sebeplerden dolayı bunun gerçekleşmediğini anımsatarak, organizasyonun Türkiye'ye teklif edildiğini ve büyük bir memnuniyetle ev sahipliğini kabul ettiklerini aktardı.
“18 ay gibi kısa sürede bütün bu tesisler, kompleksler hazırlandı ve bu akşama yetiştirildi” vurgusu yapan Başbakan Erdoğan, “Dolayısıyla emeği geçen başta değerli Bakanıma, tüm ekibine, yüklenici firmaların değerli yöneticilerine mimarından mühendisine, işçisine kadar bütün ekipleri huzurlarınızda kutluyorum, tebrik ediyorum. Umuyorum ki Mersin, Akdeniz Oyunları'na mükemmel şekilde, en güzel şekilde ev sahipliği yapacak, buradan dünyaya sporun barış, dayanışma ve dostluk dilini en güzel şekilde ulaştıracaktır” dedi.
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Esasen biz, Türkiye olarak Mersin'de bir prova yapıyoruz. Akdeniz'in bu en büyük spor organizasyonuna Mersin'de ev sahipliği yaparken, aslında 2020 İstanbul Olimpiyatlarının da hazırlığını gerçekleştiriyoruz. Umuyor ve diliyorum ki bugün burada yarışacak olan nice sporcu dostumuzu, 24 ülkeden sporcu kardeşlerimizi, 2020 yılında da İstanbul'da misafir edelim ve Türkiye'nin misafirperverliğini doyasıya İstanbul'da sergileyelim. Buradaki tüm dostlarımızın, tüm kardeşlerimizin, İstanbul 2020 için yanımızda olacaklarına, bizi gönülden destekleyeceklerine tüm kalbimle inanıyorum.”
“Akdeniz, bir medeniyetler havzasıdır”
Akdeniz'in, bir medeniyetler havzası olduğunun altını çizen Erdoğan, “Bu büyük havzada, bütün renkler, bütün güzellikler, tüm kültürler ve medeniyetler, ilhamını aynı denizden, Akdeniz'den almıştır” dedi.
Akdeniz Oyunları Hakkında
Akdeniz'e kıyısı olan 24 ülkenin katılımı ile 4 yılda bir gerçekleştiriliyor. Olimpiyat kurallarının geçerli olduğu organizasyon, ilk defa 1951 yılında Mısır'ın İskenderiye kentinde düzenlendi.
1971 yılında İzmir'de Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan Türkiye, ikinci kez bu organizasyona ev sahipliği yapıyor. En büyük amacı katılan ülkeler arasında toplumsal, kültürel ve sosyal yakınlaşmayı sağlamak olan oyunların Mersin'den önceki son ev sahibi İtalya'nın Pescera kenti olmuştu.
Yunanistan'ın ekonomik ülkede yaşanan ekonomik kriz nedenlerle yükümlülüğünü yerine getirememesi üzerine tekrar yapılan oylamayı Mersin kazanmış, ancak kalan sürenin azlığı nedeniyle hükümet özel kararlarla yatırımları başlatmıştı.
20- 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek 17'nci Akdeniz Oyunları için 6 yıl olarak öngörülen hazırlık, 18 aylık bir maratonla tamamlandı. 'Türk mucizesi' olarak ifade edilen yoğun bir çalışma temposuyla, sadece tesisler için 500 milyon Liralık yatırımla, 11 yeni tesis Mersin'e kazandırıldı.
Sporcu Sayısında Türkiye Başı Çekiyor
30 Haziran'a kadar sürecek oyunlara kadınlarda ve erkeklerde toplam 2 bin 994 sporcu katılacak. Oyunlarda toplam 24 ülke yer alacak ve bu alanda oyunlar rekoru kırılmış olacak. Akdeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerin yanı sıra denizle bağlantısı olmayan Andorra, San Marino, Sırbistan ve Makedonya da oyunlarda mücadele edecek. Bu ülkelerden Makedonya ilk kez oyunlarda yer alacak. Sporcu sayısında Türkiye toplam 428 kişiyle başı çekiyor. Türkiye'yi, 420 sporcuyla İtalya ikinci, 267 sporcuyla da Fransa üçüncü sıradan takip ediyor.
Atletizm Yarışmaları 26-29 Haziran’da
32 branşta yaklaşık 6 bin sporcunun katıldığı 17. Akdeniz Oyunları’nda atletizm müsabakaları 26-29 Haziran günleri arasında, Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi’nin ev sahipliğinde yapılacak.