Hıncal Uluç'a Yanıt
Gazeteci, yazar Hıncal Uluç'un, Sabah ve Fotomaç gazetelerindeki köşe yazılarında Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi'yi hedef alarak kullanmış olduğu ifadeleri üzülerek okumuş bulunuyoruz.
Sayın Hıncal Uluç, 3 Temmuz Çarşamba günü, Fotomaç gazetesinde yazmış olduğu yazısında Federasyon Başkanımız Mehmet Terzi’yi hedef alarak, “Atletizmde bir federasyon başkanı var; dünyadan habersiz! Açıklamalarını okudum; öfkeleneyim mi, güleyim mi anlayamadım! WADA doping kontrolü için bize haber vermiyor” şeklinde ifadeler kullanmıştır.
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, 17. Akdeniz Oyunları sırasında Mersin’de, 28 Haziran Cuma günü düzenlemiş olduğu basın toplantısında, gündemde yer alan iddialar ve artan yasaklı madde kullanımı ile ilgili bilgiler vermiştir. Açıklamalarında, Sayın Hıncal Uluç’un köşe yazısında belirttiği gibi “WADA doping kontrolü için bize haber vermiyor” şeklinde bir ifade kullanmamıştır. Bir basın mensubunun sorusu üzerine Türkiye Anti-Doping Ajansı’nın sabahın çok erken saatlerinde gerçekleştirmiş olduğu numune alımıyla ilgili “TADA numune alımına ilk kez geliyordu. Gelen ekibin hijyenik koşulları ve TADA kimlikleri yoktu.” şeklinde bir ifade kullanmıştır.
Mehmet Terzi toplantıda ayrıca, Türkiye Atletizm Federasyon Başkanlığı görevinde bulunduğu süre boyunca “Temiz Spor” ilkesi ile hareket ettiğimizi belirterek yasaklı madde kullanımına karşı “sıfır toleransta” olduğumuzu vurgulamış, 45 branşta yaklaşık 900 sporcumuzun her an, her yerde numune vermeye hazır olduğuna dikkati çekmiştir.
Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), dünyada başarılı derecelere imza atmış sporcuları ‘Kayıtlı Test Havuzu’na (Registered Testing Pool) alarak, kontrol altında tutmaktadır. Bir ülkenin bu havuzda ne kadar çok sporcusu varsa, o oranda başarılı olduğu kabul edilmelidir. IAAF’ın 17 Haziran 2013 tarihinde güncellemiş olduğu listede 18 sporcumuz yer almaktadır.
IAAF Anti-Doping Yönetmeliği, Kural 2.14
Kayıtlı test havuzuna dâhil olan bir sporcu, üç aylık periyotlarda yer bilgilerini doğru ve eksiksiz olarak iletmekle yükümlüdür. Buna, o üç aylık dönemde yaşadığı, antrenman yaptığı ve yarıştığı yerler dâhildir. Böylece, test için o üç aylık dönemde herhangi bir zamanda erişilebilir. Bunu yapmamak IAAF Kuralı 32.2 (d) kapsamında yer bilgileri iletim hatası olarak kabul edilir.
IAAF Anti-Doping Kuralı, Kural 32.2 (d)
Yer Bildirim hataları ya da Kaçırılmış Testler’in ihlalinde, men cezası sporcunun hata derecesine bağlı olarak minimum 1 yıl ve maksimum 2 yıl olacaktır.
IAAF’ın ‘Kayıtlı Test Havuzu’nda yer alan sporcularımız, “Atlet Nerede?” (Athletes Whereabout Programme) programına da dâhildir. Kendilerine verilen özel şifre ile Kural 2.14’te belirtildiği gibi bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir.
Köşe yazınızda yer alan, “Federasyon bunları bildirmek zorunda... Atlet olarak bütün bir sene nerede olduğunu federasyona bildiriyorsun, federasyon da aynen WADA'ya bildiriyor.” şeklindeki ifadeler gibi bir durum söz konusu değildir, yanlış bir bilgidir. Sporcularımız online sistem ile yer bildirimlerini doğrudan WADA’ya yapmaktadır. Federasyonumuza herhangi bir bildirim yapmamaktadır.
Madalya Krizi Aslını Yansıtmamaktadır
Sayın Uluç ayrıca, 2 Temmuz Salı günü, Sabah gazetesinde yer alan “Hıncal”ın Yeri” adlı köşesinde “Bir olay naklettiler inanamadım. Ciritte Fatih Avan altın kazanınca, organizasyonu aramış. “Ödülü ben vereceğim. Ama kent dışındayım. Töreni yarına erteleyin” diye.. Yunan delegasyonu itiraz etmiş. “Bizim ikinci olan atletimiz yarın sabah dönecek. Tören bugün yapılmalı” demiş.. Emir büyük yerden, olimpiyat, molimpiyat dinler mi?.. Ertesi güne bırakmışlar. Bakanımızı Şeref Tribününde gören Yunan Kafile Başkanı yanına gidip “Bu nasıl iş” diye tartışmaya başlayınca, genç bakanımız kızmış, ödülü vermeden stadı terk etmiş..” ifadelerini kullanmıştır. Madalya krizi ile ilgili Sayın Uluç’un belirtmiş olduğu ayrıntılar, aslını yansıtmamaktadır, ne yazık ki yanlış bilgilerdir.
17. Akdeniz Oyunları Atletizm müsabakalarının madalya törenlerinde kimler tarafından ödül verileceği Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi’nce belirlenmiş ve madalyalar Komite tarafından hazırlanan listeye göre verilmiştir. 26 Haziran Çarşamba günü yapılan kadınlar sırıkla atlama finalinin madalya töreninin, Komite’nin hazırlamış olduğu programa göre 27 Haziran Perşembe günü yapılması planlanmıştır. Ancak İspanya milli takımı yetkilileri, gümüş madalyayı kazanan İspanyol Naroa Agirre Kamio’nun 26 Haziran Çarşamba gecesi İspanya’ya gideceğini bildirerek programda 27 Haziran Perşembe günü yer alan madalya töreninin 26 Haziran Çarşamba günü yapılmasını talep etmişlerdir. Bu talep üzerine programda 26 Haziran Çarşamba günü yer alan erkekler cirit atma madalya töreni, kadınlar sırıkla atlama madalya töreni ile yer değiştirilmiştir.
Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi Genel Sekreteri, programda yapılan bu değişikliğe itiraz ederek erkekler cirit atma madalya töreninin de 26 Haziran Çarşamba günü yapılmasını istemiştir. Madalya töreninin bir sonraki gün yapılacağının iletildiği sporcular da kaldıkları Akdeniz Köyü’nden çağrılarak Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi’nde hazır bulundurulmuştur. Ancak, Akdeniz Oyunları Komitesi Başkanı ve Genel Sekreteri ile Türk yetkililer arasında gecenin ilerleyen saatlerine kadar yapılan toplantıda erkekler cirit atma madalya töreninin 27 Haziran Perşembe günü yapılmasına ilişkin karar alınmıştır. Toplantı esnasında Akdeniz Köyü’nden çağrılarak hazırda bekletilen sporculara da alınan karar iletilmiştir.
Atletizm müsabakalarının birinci gününde yaşanan küçük çaplı bu kriz ile ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat Kılıç’ın bilgisi dahi olmamıştır. Hatta Sayın Bakanımız, dört gün süren atletizm müsabakalarını tribünden takip etmesine karşın ödül vermemiştir.
Binnaz Uslu’nun Rahatsızlığı Bakteriyel Enfeksiyondan
Diğer yandan Sayın Hıncal Uluç'un, Avrupa Takımlar Şampiyonası’nda yarışmak üzere İngiltere’de bulunan Binnaz Uslu’nun geçirdiği rahatsızlık ile ilgili “Her türlü hapı kıza yutturmuşlar ‘doping’ diye…” önyargılı açıklamalarını üzülerek okumuş bulunuyoruz. Atletimiz hakkında hazırlanan tıbbi raporda, rahatsızlığına bağırsaklarındaki bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu belirlenmiş olup, farklı bir neden söz konusu değildir. Doğru bilgiler elde edilmeden, doğrudan bireyleri suçlayıcı ve karalayıcı ifadeler kullanma konusunda hassas olması gerekliliğine inanıyoruz.
Kamuoyunun bilgisine sunarız.
Türkiye Atletizm Federasyonu