Salonumuz Yeni Bir Soluk Oldu
Türk atletizmi için 9 Mart 2012 tarihi yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilir. Türkiye’nin uluslararası standartlardaki ilk salonu olan Ataköy Atletizm Arena, 14’üncü Dünya Salon Atletizm Şampiyonası için inşa edilirken, Türkiye’de atletizmin orta vadede gelişimine de önemli katkılar yapacaktır. Yıllardır özlemi çekilen salon, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Türk atletizm severlere, gençliğimize, ülkemize, milletimize hayırlı olsun” sözleri ile açılırken, zor şartlarda çalışarak yarışlara hazırlanan Türk atletler için yeni bir umut olmuştur. 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda 1500 metredeki tarihi zaferin ardından Aslı Çakır Alptekin’in isminin verildiği salon, bugün itibariyle sadece atletizme değil, diğer birçok spor dalına da katkıda bulunuyor.
Kapılarını Türkiye Şampiyonası ile açan, ardından Balkan Şampiyonası’nı ilk kez Yunanistan’ın dışına çıkararak ev sahipliği yapan salon, bugüne kadar düzenlenen ‘en iyi organizasyon’ tacını taktığı 14’üncü Dünya Şampiyonası’na da başarılı bir ev sahipliği yaptı. Şampiyona sonrasında herkes akıbetini merak etti. “Türk atletizmine hizmet edecek mi, etmeyecek mi?” soruları arasında vakit kaybetmek yerine sessiz sedasız sayısız ulusal şampiyonaya, etkinliğe, konsere ev sahipliği yaptı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türk atletizmine armağan edilen uluslararası standartlardaki salon, 2012 Olimpiyat Oyunları’nın ardından da Türkiye Atletizm Federasyonu’nun kullanımına tahsis edildi.
Ulusal, uluslararası yarışmalar dışında haftanın 7 günü de hizmet veren Aslı Çakır Alptekin Atletizm Salonu, 2013 yılı içerisinde düzenlenen yarışmalar ile ne kadar önemli ve doğru bir yatırım olduğunu gösterdi. Orta vadede Türk atletizminin gelişimine büyük katkısı olacak salonu; 15 Aralık 2012 – 15 Mart 2013 tarihleri arasında 4486 sporcu kullanırken, atletizm dışında 4887 ziyaretçi de salonun imkânlarından faydalandı.
İKİ AYDA 58 TÜRKİYE REKORU KIRILDI
27 metre yüksekliğe, 125 metre ene ve 87 metrelik genişliğe sahip salonda; 6 kulvarlı 200 metre oval pist, 8 kulvarlı 60 metre düz pist, gülle atma, yüksek atlama, sırıkla atlama, uzun ve üç adım sektörleri bulunurken, Türkiye Atletizm Federasyonu’nun faaliyet takviminde yer alan 11 yarışma düzenlendi. Birçok Türk atletin kişisel sonuç listelerine ilk kez derece kaydettiği Aslı Çakır Alptekin Atletizm Salonu’nda toplam 58 Türkiye salon rekoru kırıldı. Birçok rekor yeni sahiplerini bulurken, bazıları da sahipleri tarafından geliştirildi. 15 Aralık 2012 - 15 Mart 2013 tarihleri arasındaki yarışmalarda 2992 sporcu ter döktü. 1406 sporcunun yarıştığı Yıldızlar kategorisinde 31, 436 sporcunun yarıştığı Gençler ve 23 Yaş Altı kategorilerinde 23, 483 sporcunun yarıştığı Büyükler kategorisinde de 4 Türkiye salon rekoru kırıldı.
Bu yılki önemli organizasyonları arasına Balkan Şampiyonası’nı da üst üste iki kez düzenleme başarısını ekleyen salon, Uluslararası Özel Sporcular Federasyonu ve Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu tarafında Türkiye’de ilk kez düzenlenen Özel Sporcular Açık Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nın 9’uncusu için de kapılarını sporseverlere açtı. Burada mücadele eden 106 sporcu da baz alındığında, 3 aylık kış sezonunda 3 binin üzerinde sporcu sadece yarışmak için Aslı Çakır Alptekin Atletizm Salonu’nu kullandı.
Ayrıca, atletizm yarışlarında 7500 kişi kapasitesi, konser gibi etkinliklerde sahanın da kullanımı ile birlikte 23 bin kişiye çıkan salonun sahasında bulunan pistin demonte olması, çok amaçlı kullanılmasını da sağlıyor.
Çevre ilçelerden gelen okullar antrenman yaparken çeşitli yarışmalar da düzenliyor. Marmara Üniversitesi’nin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri atletizm dersleri için salonu tercih ederken, birçok uygulamalı eğitime ve seminere ev sahipliği yapıyor. Ataköy’de bulunan Jimnastik Okulu da haftanın 3 günü çalışmalarını kendileri için özel olarak hazırlanan alanda sürdürüyor.
Aslı Çakır Alptekin Atletizm Salonu, sadece Türk atletizmine değil, tüm spor dallarına, etkinliklere ve spor yapmak isteyenlere kapılarını açarken, İstanbul’un 2020 Olimpiyat Oyunları’nı alması halinde de birtakım düzenlemelerin ardından Olimpiyatlarda Taekwondo ve Eskrim, Paralimpik Oyunlar’da Judo ve Boccia müsabakalarına ev sahipliği yapacak.
Bu yazı Atletizm Dünyası Dergisi'nin 5'inci sayısında yayımlanmıştır.